2. el araç satın alırken kafamızı kurcalayan sorulardan biri de acil nakit ihtiyacı ortaya çıktığında aracı hızlı ve zarar etmeden satıp satamayacağımızdır.
Ülkemizdeki ekonomik koÅŸullar gereÄŸi sıfır kilometre otomobillerin fiyatı her geçen gün artmaktadır. Tabi ki bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarı çekmektedir. Peki ikinci el araçların fiyatı neden düÅŸer?
Araçlar da her teknolojik alet gibi kullandıkça yıpranır. Dolayısıyla ikinci el araçların deÄŸeri de bu yıpranmaya baÄŸlı olarak zamanla düÅŸmektedir.
Aracın kötü kullanılması ise bu düÅŸüÅŸün ivmesini arttıracak sebeplerin başında gelir.
Kimse koltukları hasar görmüÅŸ, amortisör ve fren sistemi kısa sürede eskimiÅŸ, kısacası hor kullanılmış bir araç satın almak istemez. Almaya karar verse bile aracın deÄŸerinden çok daha düÅŸük bir fiyat teklifiyle gelir.
Aynı zamanda aracın sadece iç aksamında deÄŸil, dış aksamında meydana gelen kazalar ve eskimeler de deÄŸer kaybına neden olacaktır. Araç alındığında 3 parça boyalı, satılırken ise 7 parça boyalı ise ciddi bir deÄŸer kaybı olacağından söz edebiliriz.
Bu deÄŸer kaybı sadece kullanıma baÄŸlı olarak ortaya çıkmayabilir. DoÄŸa koÅŸullarına önlem almak da aynı derecede önemlidir. Aracın aşırı derecede güneÅŸe maruz kalması sonucu farlarının sararması veya dolu yağışı araca zarar veren ve deÄŸer kaybetmesine neden olan unsurlar arasındadır. Bu gibi durumlara karşı önlem almak da araç sahibinin aklında olmalıdır.
Ä°ÅŸte bu nedenlerle doÄŸru fiyata satın alınan araç, eski kondisyonunu koruduÄŸu ve dikkatli kullanıldığı sürece ciddi bir deÄŸer kaybı yaÅŸamayacaktır. Bu noktada en önemli görev araç sahibine düÅŸmektedir diyebiliriz.